Beringen gaststad voor provinciale actie tegen armoede

Gepubliceerd opzaterdag 17 okt 2020 om 12:56

17 oktober is de Werelddag van Verzet tegen Armoede en Sociale Uitsluiting. Stad Beringen is dit jaar gaststad voor de provinciale actie van het Trefpunt Armoede. Samen met Limburgse verenigingen waar armen het woord nemen, RIMO Limburg, Vormingplus Limburg en de Internetgazet wil de stad, ondanks de coronacrisis, deze dag niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Armoedebestrijding is tenslotte één van de speerpunten binnen het lokaal beleid.

In Beringen staat heel wat te gebeuren op zaterdag 17 oktober. Een ‘gekaapte’ lokale radio Benelux, geknoopte witte lakens over de hele stad, boeiende dinergesprekken tussen ‘rijk en arm’, oplossoep uitdelen en een heuse digitale campagne waar iedereen wordt opgeroepen om 17 seconden kabaal te maken. Naast deze toeters en bellen gaat deze dag sereen van start met een stiltemoment georganiseerd door RIMO Limburg. Katrien Franssens (RIMO Limburg) licht deze actie toe: “We hebben deze ochtend 745 witte vlaggetjes in het Beringse Houtpark geplant. Deze vlaggetjes symboliseren elke Beringenaar die vandaag in armoede leeft. Dit getal is hoog. We zijn dan ook blij dat de samenwerking voor het armoedebeleid met stad Beringen zo vlot verloopt. Samen gaan we de strijd tegen armoede aan!”

 “We zijn vereerd om dit jaar gaststad te zijn van deze belangrijke actie”, zegt burgemeester Thomas Vints. “Het is belangrijk om aandacht te vragen voor deze thematiek én mensen in armoede een hart onder de riem steken. Deze bijzondere periode die de coronacrisis met zich meebrengt, treft kwetsbare personen op veel manieren. We moeten waakzaam blijven voor hun noden en signalen”, aldus burgemeester Vints.

Beringen gaat niet alleen op 17 oktober de strijd aan tegen armoede, dit gebeurt het hele jaar door. De stad kan hiervoor rekenen op goede samenwerking met haar partners zoals Sint-Vincentius, Open Hart, armoedevereniging ‘De Draaischijf’ en DOMO vzw. Ook de Beringse Interculturele Raad hecht veel belang aan het thema, want armoede treft ook de etnisch-culturele gemeenschappen. Zij delen oplossoep uit met als thema ‘laat niemand in de kou staan’.

Zelf heeft de beleidsploeg heel wat ambitie om het probleem van armoede aan te pakken. Burgemeester Vints: “Het uitrollen van een stadsbrede armoedetoets, de UiTPAS samen met het lokale netwerk vrijetijdsparticipatie en het nauwer betrekken van mensen in armoede bij de werking en het stedelijk beleid staan hoog op onze agenda. Daarnaast maken we op een outreachende manier het aanbod, de rechten en de voordelen bij de gezinnen kenbaar. Zo proberen we ze op weg te helpen. Tot slot zetten we een nauwe samenwerking op met de verschillende armoedeverenigingen en leggen we de nadruk op materiële hulpverlening.”

Voor een overzicht en sfeerbeelden van de initiatieven in Beringen op 17 oktober, kan je een kijkje nemen op www.17oktoberlimburg.be of op de facebookpagina van stad Beringen of deze van RIMO Limburg.