Beringen brengt armoede in kaart tijdens netwerkmoment

Gepubliceerd opmaandag 17 okt 2022 om 13:29

Op Werelddag van Verzet tegen Armoede organiseerde stad Beringen een netwerkmoment om in gesprek te gaan over armoede in onze stad.  

Heel wat partnerorganisaties waren vandaag aanwezig om mee na te denken over een sterk en inclusief armoedebeleid. Wat doen we goed, waar liggen nog kansen en wat kan zeker nog beter?  “Beringen is een superdiverse en groeiende stad. Een snelgroeiende (leef)omgeving zorgt voor heel wat uitdagingen, er rust dan ook een zekere kwetsbaarheid op onze stad. We kennen een globale kansarmoede-index van 12,9%, waar Beverlo een index heeft van 20,9%. In Paal is het cijfer dan weer aanzienlijk lager (7,9%). Beringen (12%) en Koersel (12,4%) hebben ongeveer hetzelfde percentage.” 

Onze partners zijn een onmisbare schakel in ons lokaal armoedebeleid. Ze spelen dan ook een belangrijke rol in het bestrijden van armoede. Als lokaal bestuur nemen we hier graag een regierol in op. Dit netwerkmoment sluit dan ook goed aan bij ons actieplan waarin participatie één van de belangrijkste pijlers is. “We willen graag dat overlegmomenten met onze partners verbindend werken. In dialoog gaan met elkaar, weten wat er leeft, wie wie is  en wat we van elkaar kunnen verwachten, ligt aan de basis van onze doeltreffende samenwerking. Tijdens het netwerkmoment werkten we dan ook  ‘de levende sociale kaart’ uit waarin uitdagingen, maar ook kansen, werden opgenomen. Nu bekijken we hoe we deze input, over de beleidsdomeinen heen, kunnen meenemen in ons actieplan”, besluit burgemeester Vints.