Bepaal mee wie de Cultuurtandem en Cultuurparels wint

Gepubliceerd opdonderdag 25 mei 2023 om 14:09

Met de Cultuurprijzen 2022 bekroont stad Beringen personen en organisaties die zich dat jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt in de Beringse cultuursector. Er worden acht Cultuurprijzen uitgereikt: Algemene Culturele Verdienste, Jonge Culturele Belofte, Cultureel Ambassadeur (om de twee jaar), Cultuurtandem en drie Cultuurparels die dit jaar naar laureaten binnen de beeldende en audiovisuele kunsten, erfgoed en muziek gaan. 

Schepen van Cultuur An Moons: “De voorbije weken kon het publiek, samen met de jury, kandidaten nomineren voor de Cultuurprijzen. Op basis van deze nominaties ging de jury verder aan de slag. Per categorie van Cultuurprijs selecteerden ze een shortlist van 3 genomineerden. Voor wat betreft de Algemene Culturele Verdienste, Jonge Culturele Belofte en Cultureel Ambassadeur maakte de jury binnen de shortlist een ranking. Da kandidaat op de eerste plaats is de winnaar. De drie winnaars worden bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Cultuurprijzen zelf. De shortlists met nominaties voor de Cultuurparels Muziek, Erfgoed en Beeldende en Audiovisuele Kunst en de Cultuurtandem worden nog voorgelegd aan het publiek. De kandidaat met het meest aantal publieksstemmen is de laureaat. Daarvoor kan je stemmen via het platform allemaalberingen.be.”  

De Cultuurtandem gaat naar een cultureel samenwerkingsproject tussen minstens twee organisaties. Voor deze categorie zijn genomineerd: het project ‘Stolpersteine’, een initiatief van Heemkunde Beverlo in samenwerking met de Nationale Strijdersbond Beverlo en Harmonieorkest Neanias, ‘Let’s Get Loud’ van harmonieorkest Neanias en showkoor AMUSE en ‘De Wereld in Doosjes’, een samenwerking tussen Brede School Beringen en theaterhuis Mals Vlees. 

De Cultuurparels worden uitgereikt aan personen of organisaties actief binnen de beeldende en audiovisuele kunst, muziek en erfgoed. Voor de eerste Cultuurparel kan je stemmen op de beeldende kunstenaars Paula Convents en Myriam Goris en op landschapsfotograaf Michiel Pieters. Voor de Cultuurparel Muziek gaat de strijd tussen metalband Sons Of A Wanted Man, deejay Goldfox en liedjesschrijver Fred Klee. De Cultuurparel Erfgoed is voor kantklosclub De Spellewerkers, Vrienden van het Mijnstreekmuseum of Kiosk Heemkunde Beringen-Paal. 

Via allemaalberingen.be/cultuurprijzen kan je nog stemmen op jouw favoriet tot en met 7 juni. De uitreiking van de Cultuurprijzen vindt plaats op woensdag 14 juni vanaf 19 uur. Iedereen is welkom in OC De Buiting mits inschrijving via cultuur@beringen.be

An Moons 

Schepen van Cultuur