be-WOMEN tekent tegen geweld op vrouwen

Gepubliceerd opdonderdag 25 nov 2021 om 13:34

25 november werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen. Op die dag herdenken we de moord op 3 politieke activisten in de Dominicaanse Republiek in 1960. 60 jaar later is het thema nog steeds actueel. Het aantal meldingen van geweld op vrouwen en meisjes blijft stijgen. “We willen een draagvlak creëren waar vrouwen – die geconfronteerd worden met welke vorm van geweld dan ook – ondersteuning kunnen vinden. Om geweld tegen vrouwen onder de aandacht te brengen, lanceren we – in samenwerking met be-WOMEN – structurele acties” schepen van Samenleven Ann-Sofie Vanoverstijns licht de sensibiliseringsactie verder toe: “Onze Vrouwencontactgroep be-WOMEN schildert onder begeleiding van Lucette over 'geweld op vrouwen'. Vanaf januari organiseert de groep 5 workshops in heel Beringen waarin vrouwen en meisjes de kans krijgen om zich uit te drukken over het thema. De resultaten van deze workshops ontdek je op 8 maart tijdens de Internationale Vrouwendag. Eén dag volstaat niet om dit thema onder de aandacht te brengen, vandaar de keuze voor een uitgebreide campagne.”  

In België wordt 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 7 mannen geconfronteerd met partnergeweld.  Hieronder valt zowel seksueel, fysiek als psychologisch geweld. Schepen Vanoverstijns betreurt deze verontrustende cijfers: “Partnergeweld is vaak een vicieuze cirkel, waar plegers en slachtoffers moeilijk uit geraken. De energie, kracht en moed om helemaal alleen te moeten vluchten of zich te verzetten, ontbreekt. Helaas blijkt dat slechts 3% van de getuigen van partnergeweld naar een hulplijn belt. Krijg je te maken met geweld? Praat erover, wees niet stil en denk aan jezelf. Weet dat je gehoord en geholpen zal worden.” Je kan ook zelf jouw ervaringen delen, tijdens één van de workshops, of gewoon thuis. Neem een foto van je werk en mail deze naar cecile.jannes@beringen.be. Op Internationale Vrouwendag wordt jouw werk (anoniem) in de kijker gezet.  

Bel naar 1712 als je vragen hebt over elke vorm van geweld of misbruik. Via het nummer 106 van Tele-Onthaal kan je terecht met je kleine of grote zorgen. Een vrijwilliger luistert naar je en helpt je zoeken naar inzichten en uitwegen