Baloise Belgium Tour strijkt op 11 en 12 juni neer in Beringen

Gepubliceerd opvrijdag 3 mei 2024 om 08:28

Beringen is op woensdag 12 juni de startplaats voor de openingstijdrit van de Baloise Belgium Tour. De avond voordien kan iedereen op het Marktplein de ploegenpresentatie komen bijwonen. Enkele van de grootste internationale teams ter wereld en alle Belgische topploegen hebben hun deelname aan de vijfdaagse wielerronde uit de UCI ProSeries bevestigd.
 
De openingstijdrit van de Baloise Belgium Tour is 12 km lang en vertrekt in de Reigerstraat in Koersel. Het parcours loopt langs natuur- en recreatiegebied het Koersels Kapelleke en dat via de Schrikheidestraat, Steenovenstraat, Witte Weg, Plakkettenberg, Naaldweg, Leemstraat, Fonteintjesstraat, Uitkijktorenlaan, Heihoevenweg, Bosstraat, Hemelstraat, Vliegeneindestraat, Mouterijstraat en Linkestraat, om te eindigen in Koersel-Dorp. De eerste renner start om 14u, de laatste om 16u50. De aankomst van de laatste renner wordt kort na 17u verwacht.
 
Op dinsdag 11 juni, aan de vooravond van de Baloise Belgium Tour, kunnen alle wielerfans afzakken naar het Marktplein in hartje Beringen, waar tussen 17u30 en 18u30 de officiële ploegenvoorstelling van de Baloise Belgium Tour 2024 plaatvindt.
 
Burgmeester Thomas Vints: “We zijn blij dat we de Baloise Belgium Tour voor de vierde keer mogen verwelkomen in Beringen én dat we de tour meteen mogen openen met een tijdrit. Het prachtige parcours door onze groene hotspot het Koersels Kapelleke vormt de perfecte setting voor deze rit: zowel voor de renners als voor de toeschouwers. Dat we de Baloise Belgium Tour mogen aftrappen, biedt onze inwoners bovendien de unieke kans om de ploegvoorstelling bij te wonen en om de renners van heel dichtbij te bewonderen. Op dinsdag 11 en woensdag 12 juni is de koers van ons, van Beringen. Ik kijk er al naar uit!”
 
De 93ste editie van de Baloise Belgium Tour vindt plaats van 12 tot 16 juni. Het wordt opnieuw een echte Belgische wielerronde, met start- en aankomstplaatsen in de drie gewesten. Een 12 km lange tijdrit in Beringen wordt dus de opener. De tweede etappe is een rit in lijn van het Oost-Vlaamse Merelbeke naar het West-Vlaamse Knokke-Heist. Op vrijdag 14 juni is Turnhout de startplaats van de derde rit. Van de Antwerpse Kempen gaat het naar Vlaams-Brabant, met finish in Scherpenheuvel-Zichem. De koninginnenrit, Durbuy-Durbuy, wordt op zaterdag in de provincie Luxemburg gereden. De ontknoping van de Baloise Belgium Tour volgt op zondag 16 juni met een etappe in en om Brussel.
 
Visma-Lease a Bike, Alpecin-Deceuninck, Soudal-Quick Step, Lidl-Trek, Intermarché-Wanty, Decathlon-AG2R, dsm-firmenich-PostNL, Arkea-B&B Hotels en Movistar. Dat zijn de negen UCI WorldTeams die volgende maand zullen meestrijden in de Baloise Belgium Tour. Ook UCI ProTeams als Lotto Dstny, Uno-X, Israel-Premier Tech en Flanders-Baloise zullen niet ontbreken. Op rennersnamen is het nog even wachten.
 
Veiligheidsrapport
 
Veiligheid is zoals altijd een topprioriteit voor organisator Golazo. “De Baloise Belgium Tour staat bekend om zijn innovatie op het gebied van veiligheid”, zegt koersdirecteur Jan Nys. “Dit jaar heeft de Baloise Belgium Tour in samenwerking met Safe Cycling een veiligheidsrapport opgesteld dat voorafgaand aan de race naar de teams wordt gestuurd. Safe Cycling maakte een uitgebreide analyse van het parcours en heeft voorstellen aangedragen om potentiële gevaren te beveiligen. Zo zetten we stappen om de wielersport voortdurend veiliger te maken.”
 
Christophe Hamal, CEO van Baloise: "Met ritten in Vlaanderen, Wallonië en Brussel is de Baloise Belgium Tour op-en-top Belgisch. We inspireren mensen over het hele land en zetten ze in beweging. Daar doen we het voor! Bovendien kunnen ook de niet-professionele fietsers hun hart ophalen tijdens de BXL Tour op zondag 16 juni. Op die manier inspireren we over het hele land supporters en fietsers." De BXL Tour is een inclusieve fietshappening waarbij je onze hoofdstad kan (her)ontdekken over een verkeersvrij parcours van 40 km, met aankomst aan het Atomium. Meefietsen in de BXL Tour en daarna de profs aan het werken zien in de Baloise Belgium Tour zijn de perfecte ingrediënten voor een leuke uitstap naar Brussel op 16 juni!
 
Promovideo
 
Bekijk hier de promovideo van de Baloise Belgium Tour 2024 >>
 
PRAKTISCHE INFO BALOISE BELGIUM TOUR 2024:
 
Rittenschema:
 

 • dinsdag 11 juni – ploegenpresentatie in Beringen
 • woensdag 12 juni – Rit 1: tijdrit in Beringen (12 km)
 • donderdag 13 juni – Rit 2: Merelbeke – Knokke Heist (185,5 km)
 • vrijdag 14 juni  – Rit 3: Turnhout – Scherpenheuvel Zichem (188,2 km)
 • zaterdag 15 juni – Rit 4: Durbuy – Durbuy (177,1 km)
 • zondag 16 juni – Rit 5: Brussel – Brussel (186,1 km)

 
Programma in Beringen:
 
dinsdag 11 juni 2024:

 • 17u30-18u30: ploegenpresentatie op het Marktplein

 
woensdag 12 juni 2024:

 • 14u00: start eerste renner tijdrit, in Reigerstraat in Koersel
 • +/- 14u13: aankomst eerste renner tijdrit, in Koersel-Dorp
 • 16u50: start laatste renner tijdrit, in Reigerstraat in Koersel
 • +/- 17u03: aankomst laatste renner tijdrit, in Koersel-Dorp

 
Deelnemende teams:
 

 • UCI WorldTeams: Alpecin-Deceuninck, Arkea-B&B Hotels, Decathlon AG2R La Mondiale Team, Intermarché-Wanty, Lidl-Trek, Movistar Team, Soudal-Quick Step, Team dsm-firmenich Postnl, Team Visma | Lease a Bike
 • UCI ProTeams: Bingoal WB, Israel-Premier Tech, Lotto Dstny, TDT-Unibet, Team Flanders-Baloise, Team Novo Nordisk, Team Polti Kometa, TotalEnergies, Uno-X Mobility
 • UCI Cyclo-Cross ProTeams: Baloise Trek Lions, Pauwels Sauzen-Bingoal
 • UCI Continental Teams: Beat Cycling Club, Philippe Wagner / Bazin, Tarteletto-Isorex, Völkerwessels Cycling Team

 
Live op tv:
 
De Baloise Belgium Tour 2024 is live te volgen op Sporza, Tipik en Eurosport.