Afvalvrij mei wil komaf maken met voedselverspilling

Gepubliceerd opwoensdag 11 mei 2022 om 15:07

Wat doe jij met bijvoorbeeld koffiedik of oud brood? Dikwijls belandt dit in de vuilnisbak, maar dat hoeft niet altijd. “Er zijn tal van toepassingen voor voedselafval die je geld besparen op andere aankopen. Zo is koffiedik zeer geschikt als meststof voor kamerplanten en kan je van broodrestjes croutons bakken voor in de soep. Om mensen bewust te maken van voedselverspilling heeft Limburg.net dit jaar de slagzin ‘Maak het verschil met elke schil’ in het leven geroepen voor haar jaarlijkse campagne Afvalvrij mei”, zegt schepen van Milieu Tijs Lemmens. 

Voedingsresten vermijden is de boodschap. “Het begint al in de supermarkt. Koop enkel wat je nodig hebt zodat je minder restjes overhoudt. Zit je toch met restjes, dan kan je die verwerken in nieuwe gerechten. Op afvalvrijmei.be vind je heel wat slimme tips voor smakelijke of nuttige oplossingen met keukenresten”, geeft schepen Lemmens mee. “De laatste uitweg voor keukenafval is de gele zak. Die is trouwens stukken goedkoper dan de huisvuilzak.” 

Op dinsdag 24 mei geeft duurzame organizer Chantal Van Gent praktische tips voor een leven met minder afval. Om 20.00 uur in de bib vertelt ze over eenvoudige keuzes die in de winkel en in de keuken minder afval veroorzaken. Eerder leerde ze al een zo goed al volzette workshop hoe je zelf je eigen schoonmaakmiddel maakt. Dit scheelt enorm in de portemonnee en de PMD-zak. 

Tot slot daagt Limburg.net je uit om op maandag met restjes te koken. Maak een foto van je ‘rest-cept’ en deel dat recept met de hashtag #maandagrestjesdag. Op afvalvrijmei.be staan de leukste recepten voor culinaire inspiratie.