Afval vrijwilliger Henri Beutels ( Rikske)

Ik raap alles op! Plastiekjes, sigarettenpeuken, mondmaskers, … Tot zelf het kleinste stukje papier.

Ik? Een duurzame held? Moh! Ik doe het maar gewoon en het houdt mij fit. Zo kom ik elke dag buiten en doe ik mijne ronde. Ik vind de erkenning natuurlijk wel fijn. Ik doe het al jaren en veel mensen herkennen mij wel. Ook van de buren krijg ik regelmatig een bedankje! Af en toe komen ze mij op mijn ronde ook wel iets brengen. Dit gaat van een cola tot wat fruit van de groentewinkel. Bij de kapper hier kan ik steeds terecht voor een fris kapsel!

 

Afvalevolutie en Corona

Ik heb het zwerfvuil de laatste jaren zien afnemen. In het begin vulde ik tot 4 vuilzakken per ronde. Nu is dat sterk gedaald en dat is fijn om te zien. De laatste tijd zie ik helaas veel wegwerpmondmaskers. De naam zegt het ook zelf, weg-werp-mondmaskers. Een aantal mensen denken dat ze het zomaar mogen weggooien in de natuur. Dat vind ik natuurlijk jammer.

 

Bijdragen aan een duurzame samenleving

Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan een propere buurt en te strijden tegen de afvalproblematiek. Zwerfvuil opruimen zorgt ervoor dat het niet in de beken, rivieren, zeeën of oceanen terecht komt. SDG 14 – Leven in het water en SDG 15 – Leven op het land vind ik twee heel belangrijke doelstellingen.

 

Toekomst

Ik blijf afval rapen zolang ik het nog kan! Daarnaast hoop ik natuurlijk op een opvolger. Ik zou het fantastisch vinden als iemand mijn taak kan overnemen in de toekomst. Of beter: dat de hele buurt mijn taak overneemt en het proper houdt! Dan is een afvalvrijwilliger niet meer nodig. Maar nu blijf ik met veel plezier mijn rondes doen!