Acht Blue-bike deelfietsen nu beschikbaar bij Hoppinpunt Station Beringen

Gepubliceerd opdinsdag 2 jul 2024 om 12:34

De acht deelfietsen van Blue-bike zijn vandaag al te vinden aan het station van Beringen. De Vervoerregio Limburg breidt het aanbod van deelfietsen aanzienlijk uit. Vanaf juli 2024 zullen er op 17 locaties in de Vervoerregio Limburg 152 deelfietsen beschikbaar zijn van Blue Mobility, het bedrijf achter de bekende Blue-bike deelfietsen. 

“In Beringen streven we ernaar om onze stad om te vormen tot een echte fietsstad. Daarom hebben we al veel initiatieven gelanceerd om de inwoners van Beringen zoveel mogelijk op de fiets te krijgen. Denk maar aan de Fietsbieb, de fietsschool, investeringen in nieuwe fietsstraten en fietspaden, veilige schoolroutes en recentelijk hebben we als eerste stad in Vlaanderen het proefproject ‘Fietsen? Dat werkt!’ gelanceerd als oplossing voor mobiliteitsarmoede. Het aanbod van deelfietsen door de Vervoerregio Limburg is een mooie aanvulling op deze initiatieven,” zegt Jean Vanhees, schepen van Verkeer en Mobiliteit. 

De deelnemende gemeenten zijn Beringen, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Ham, Hasselt, Lanaken, Leopoldsburg, Lommel, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen, Peer, Pelt, Sint-Truiden, Tessenderlo en Tongeren. Deze samenwerking toont het gezamenlijke streven naar een duurzamer en efficiënter mobiliteitsnetwerk in de provincie. 

Hoe werkt Blue-bike? 

Met een lidmaatschap bij Blue-bike heb je overal in België een fiets bij de hand. Een lidmaatschap kost € 12 per jaar en daarnaast betaal je per afgelegde rit (standaardtarief 3,50 euro/24u). Later dit jaar wordt een volledig herzien tariefmodel geïntroduceerd om de nieuwe diensten zo toegankelijk mogelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. 

De Blue-bikes zijn beveiligd met digitale sloten. Deze sloten werken via de Blue-bike app en zorgen ervoor dat de klant sneller en eenvoudiger een fiets kan lenen. Gebruikers kiezen zelf de fiets in de app en hebben geen fysieke kaart of sleutel nodig. In de app vinden gebruikers ook een handig overzicht van hun ritten terug. 

Bij pech onderweg kunnen gebruikers rekenen op gratis pechverhelping van Ethias. Voor het onderhoud van de fietsen werkt Blue-bike nauw samen met maatwerkbedrijf en lokale partner De Springplank. “Op die manier bieden we werkgelegenheid aan mensen die moeilijker toegang hebben tot een baan. We werken bewust samen met lokale partners om het noodzakelijke transport tot een minimum te beperken. Bovendien zijn onze onderhoudsmedewerkers een fysiek aanspreekpunt voor de gebruikers,” aldus de aanbieder van de deelfietsen. 

Hoppinpunten in Beringen 

De acht Blue-bike deelfietsen zijn geplaatst bij het regionale Hoppinpunt bij het station Beringen-centrum. Dit is een Hoppinpunt dat bediend wordt door een frequente regionale treinverbinding. Een Hoppinpunt is een locatie waar verschillende vervoermiddelen samenkomen en op elkaar zijn afgestemd. Je begint er je reis of stapt er gemakkelijk over van het ene op het andere vervoermiddel, zoals de trein, tram, bus en deelsystemen. Deze punten zullen in de komende jaren zichtbaarder en toegankelijker worden, wat het overstappen vergemakkelijkt. 

“In Beringen hebben we tot nu toe 13 Hoppinpunten. Duurzame mobiliteit is een prioriteit in onze stad en de deelfietsen bieden een uitstekend alternatief voor korte verplaatsingen en versterken de verbinding tussen verschillende vervoersvormen. Door deze samenwerking zetten we een stap naar een duurzamer en flexibeler mobiliteitsaanbod,” zegt schepen Vanhees. 

Jean Vanhees 

Schepen van Verkeer en Mobiliteit