Academie Beringen blaast 75 kaarsjes uit

Gepubliceerd opmaandag 13 feb 2023 om 11:59

Dit schooljaar bestaat Academie Beringen 75 jaar, en vieren we feest! Dit weekend geven we het startschot van dit feestjaar met een Academische Zitting en enkele concerten. Ook de volgende maanden vinden er in de verschillende gemeenten waar Academie Beringen actief is nog activiteiten plaats. 

Academie Beringen ontstond destijds dankzij de koolmijnindustrie in Beringen als ‘Vrije Muziekschool Beringen-Mijn’. De eerste leerkrachten werden aangesteld vanaf 1 januari 1948. Sindsdien groeide de academie uit tot een regionale academie in West-Limburg waar we goed georganiseerd en kwalitatief kunstonderwijs aanbieden. Maar liefst 1665 leerlingen, van 6 tot 76 jaar, volgen muziek, woord en dans in 20 verschillende leslocaties in Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg en Lummen. 

Schepen van Cultuur en Onderwijs An Moons: “Cultuur is onmisbaar voor onze vorming. Cultuur is het deeg, niet de slagroom. Net daarom maakt de Academie het verschil in onze stad. In een wereld die snel verandert en van crisis naar crisis hopt, moet je flexibel zijn. Creativiteit is daarbij cruciaal, en cultuuronderwijs draagt hiertoe bij. De Academie stimuleert leerlingen ook om verwonderd te blijven. Iets wat we naarmate we ouder worden te weinig zijn. Het is vanzelfsprekend dat een banaan krom is, en dat sneeuw wit is.” 

Burgemeester Thomas Vints: “We moeten kinderen en jongeren in onze stad alle kansen geven. En daar ligt ook een belangrijke taak voor het kunstonderwijs. We moeten jongeren kansen bieden om hun eigen talenten te ontdekken en ontwikkelen. Binnen een veilige en stimulerend leer- en werkklimaat, waarbij we vooral waarderen waar kinderen en jongeren goed in zijn. En dat kan binnen onze Academie.” 

In het kader van 75 jaar Academie Beringen staan er dit jaar heel wat activiteiten op het programma. Het volledige overzicht vind je via www.beringen.be/Academie

Kruip je graag in de huid van een personage? Ontroer je liever een publiek met prachtige poëzie? Kan een muziekinstrument je echt begeesteren? Wil je je stem verder laten reiken dan je eigen douche? Speel je graag met je eigen voeten, en klinken plié, allongé en balancé je als muziek in de oren? Verstop je talenten dan niet! De Academie helpt je jouw talenten te ontdekken, en te ontplooien! 

An Moons 

Schepen van Cultuur en Onderwijs 

Thomas Vints 

Burgemeester