Lokaal vakmanschap in de kijker tijdens Erfgoeddag

Lokaal vakmanschap in de kijker tijdens Erfgoeddag

Jaarlijks zetten stad Beringen, Erfgoedcel Mijn-Erfgoed en lokale erfgoedactoren tijdens Erfgoeddag hun beste beentje voor om cultureel erfgoed in de kijker te plaatsen. Omwille van de coronamaatregelen moest FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, de 20e editie van Erfgoeddag van 25 en 26 april annuleren. Het voorziene thema van dit jaar ‘De Nacht’ wordt in 2021 hernomen.

Maar dat betekent niet dat het dit weekend stil zal blijven rond erfgoed. Ook tijdens deze coronaperiode laat stad Beringen het publiek virtueel genieten van erfgoedparels en dit met een knipoog naar de editie van 2019. Onder het motto ‘Hoe maakt u het?’ lag vorig jaar de focus op vakmanschap, ambachtelijkheid en vakmensen.

Schepen van erfgoed An Moons: “Al eeuwen zijn vakmensen gedreven door technische kennis en kunde als waardevol immaterieel erfgoed. Ook vandaag kennen we straffe vakmensen die met veel passie, kunde en perfectie unieke creaties maken of een technische stiel uitoefenen. Daarom deelden we in Beringen vorig jaar de oproep van FARO ‘Nomineer jouw favoriete maker’. En met succes, want er werden een 15-tal makers genomineerd. Via een lokaal traject rond vakmanschap ‘Handmade in Beringen’ willen we onze vakmensen in de kijker plaatsen. Dit weekend trappen we het traject af met een straf filmpje over de genomineerde makers.”

Schepen van lokale economie en middenstand Werner Janssen: “Met dit kick-off filmpje nemen we je mee naar het atelier of de werkplek van de genomineerde vakmensen en laten we je kennismaken met hun diverse stielen en talenten. Sommige ambachtelijke bedrijven hebben al een lange geschiedenis, maar ook steeds meer jonge ondernemers en kunstenaars in Beringen vinden hun weg naar ambachten en technische stielen. Met ‘Handmade in Beringen’ willen we de aandacht vestigen op ambachtelijke producten en maatwerk van bij ons, zowel als waardevol erfgoed en als alternatief voor massaproductie. Tegelijk willen we hiermee nogmaals de boodschap verspreiden om lokale producten te kopen.”

“Naast het filmpje staat er nog meer op til. Zo organiseren we in het najaar een toonmoment met de genomineerde favoriete makers. Dit toonmoment willen we laten uitgroeien tot een Ambachtenroute in 2021 naar het voorbeeld van de Kunstroute. Deze Ambachtenroute staat open voor alle Beringse vakmannen en -vrouwen die hun atelier of werkplek en hun unieke stiel en talent willen tonen aan het brede publiek,” aldus An Moons.

Je kan het filmpje bekijken via volgende link: https://youtu.be/dSqAzRhn7b8.

Ben je een vakman of -vrouw uit Beringen en wil je meer info over het traject ‘Handmade in Beringen’ of over de Ambachtenroute? Stuur dan een mail naar cultuur@beringen.be of neem contact op met paulien.parren@beringen.be

Uitgelicht