Nomineer jouw favoriete maker

Nomineer jouw favoriete maker

Zondag 28 april is het de 19de editie van Erfgoeddag, dit jaar onder het motto ‘Hoe maak je het?’ met een focus op vakmanschap, ambachtelijkheid en vakmensen. Ook in Beringen zetten we de schijnwerpers op vakmanschap. Zo kan je tijdens Erfgoeddag in het Mijnmuseum terecht voor een fototentoonstelling over de enorme variatie in mijnwerkersberoepen. Daarnaast doen we een oproep om ‘jouw favoriete maker’ te nomineren.   

Al eeuwen zijn vakmensen gedreven door technische kennis en kunde. Dit niet-tastbaar erfgoed in hoofden en handen van vakmensen is van grote waarde in onze samenleving. Ook vandaag kennen we straffe vakmannen en vakvrouwen die met veel passie, kunde, perfectie en geduld hun stiel uitoefenen en iets unieks maken.
Ook jij kent ongetwijfeld een straffe vakman of vakvrouw! Iemand die jou inspireert, dankzij wie je je talenten hebt kunnen ontwikkelen, die jou goesting deed krijgen om iets te maken, of dankzij wie jij zelf ook een stiel bent gaan uitoefenen. Kortom: vakmensen die onze harten beroeren! En het kan niet breed genoeg gaan: schoenmaker, smid, bakker, kok, schrijnwerker, (juweel)ontwerper, pottenbakker, (interieur)architect, restaurateur, bierbrouwer, kleermaker, slager, metselaar, kapper, visagist, barbier, steenhouwer, … Of misschien is er wel een leerkracht die jou omwille van zijn of haar vakmanschap is bijgebleven.
Wil je deze vakman of -vrouw in de bloemetjes zetten? Nomineer hem of haar dan tot je favoriete maker, via de wedstrijd van FARO, het Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed.
Nomineren kan tot en met zondag 28 april via https://faro.be/nomineer-jouw-maker. De vijf meest inspirerende voorstellen vallen in de prijzen.
Laat je via volgend filmpje alvast inspireren door ‘maker’ Titus De Voogdt: https://www.youtube.com/watch?v=3nkAz8A9Bhg#action=share
Heb je een maker uit Beringen in gedachten die je zal nomineren? Laat het dan ook weten via cultuur@beringen.be.
Ook na Erfgoeddag willen we onze vakmensen in de schijnwerpers plaatsen. De (economische) druk op vakmanschap neemt toe, aangezien dingen zo goedkoop en zo snel mogelijk gerealiseerd moeten worden. We willen de aandacht dan ook vestigen op ambachtelijke producten en maatwerk van bij ons – ‘handmade in Beringen’ – als waardevol erfgoed en als alternatief voor massaproductie. Ook willen we een brug slaan naar onderwijs. Het doorgeven van vakmanschap is immers een voorwaarde om het levend te houden.

 

Uitgelicht