Bestrijding buxusmot

Bestrijding buxusmot

Buxusmot (Cydalima perspectalis) op Buxus (palm) herkennen
Momenteel (8 september) worden eitjes en de eerste jonge rupsen van de tweede generatie waargenomen.
Eveneens vliegen er nog oudere motjes rond die aan eileg doen. Controleer buxusplanten goed op aan- of afwezigheid van eitjes, jonge rupsen, beperkte vraatschade en uitwerpselen.
Eitjes zijn zeer moeilijk terug te vinden. Ze worden voornamelijk op de onderzijde van het blad gelegd in platte eispiegels en zijn geelgroen van kleur en 3-4 mm groot. De pas uit het ei gekomen rupsjes zijn vuilgeel van kleur. Na een paar dagen hebben ze een zwarte kop, worden ze feller groen en krijgen ze bruine lengtestrepen en zwarte stippen. Ze vreten onmiddellijk aan de jongste bladeren. Doordat deze rupsjes klein zijn, is de schade beperkt en niet zo opvallend aanwezig als vraatschade van oudere rupsen. Ze spinnen bladeren aan elkaar waartussen de uitwerpselen beperkt zichtbaar zijn als geel/groene korreltjes. Het zijn deze jonge rupsen die zich gaan inspinnen in een cocon tussen de bladeren, om zo de winter door te komen en in het voorjaar terug uit hun cocon tevoorschijn te komen. Dan gaan ze uitgroeien tot grote, vraatzuchtige rupsen.

Wat kan je nu doen?
Het wegknippen en vernietigen van haarden en eerste schade van deze generatie rupsen is momenteel geen efficiënte maatregel omdat het schadebeeld van de jonge rupsen moeilijk waarneembaar is.
Indien eitjes ontluiken en jonge rupsen aanwezig zijn op buxus, kan NU nog een behandeling met een bestrijdingsmiddel geplaatst worden. Behandelen kan tot rupsen zich inspinnen in overwinteringscocons.
Binnen een drietal weken is herbehandelen aangewezen, daar eitjes niet allemaal tegelijk ontluiken of er nog steeds worden afgelegd door de motten. Zo kan de schade volgend seizoen worden beperkt.
Een bestrijdingsmiddel met werking tegen deze rups kan je kopen in een algemeen tuincentra in je buurt. Afhankelijk van het gebruikte product moet je rekening houden met de weersomstandigheden waarbij het voldoende droog moet zijn (± 4 uur). Wie de behandeling niet zelf kan uitvoeren kan zich wenden tot een tuinaannemer (www.tuinaannemer.be).


Meer nieuws

Uitgelicht